Karpatos

Občutek, da se je čas ustavil. Oreški ob kavi, ovce na cesti, koze na pečinah, sveže ribe na krožnikih, zgodbe o polpretekli zgodovini, ki jih otočani najpogosteje, skoraj najraje pripovedujejo skozi glasbo ob spremljavi lire, lutnje in dud. A brez skrbi, opevajo tudi srečne, celo vsakdanje dogodke, blagoslavljajo prijatelje in sorodnike, se zabavajo v Pigadii, v ljubkem glavnem mestu, z očarljivo rivo in pristaniščem, surfajo v Afiartisu in počivajo na deviških plažah Ahata, Kira Panagia, Lefkos.

Olympos, najvišje ležeča otoška vas?  Že pot do tja streže z razgledi na zalive s kristalno čistim morjem, tudi na plažo Apella, ki so jo  leta 2003 razglasili za najlepšo v Sredozemlju.

Večkrat sramežljivo, skrit za oblakom s svojo prvobitno podobo pisanih hišk na klifu, nekaj mlini na veter je tako rekoč muzej na prostem. Ročno pripravljeni »makarounes«, testenine oziroma njoki, ki jih ženice na Olymposu oblečene v tradicionalno nošnjo najraje pripravijo s praženo čebulo, olivnim oljem in kozjim sirom, zorijo na svežem zraku.

Prav posebno doživetje je obisk Olymposa 15.avgusta na dan Marijinega vnebovzetja, ko se na glavnem trgu pred cerkvijo Panagia zberejo otočani in cerkvenemu obredu sledi veliko slavje z glasbo in plesom.

Karpatos otok tradicije in izjemne lepote, čaka da ga odkrijete tudi vi. Priporočamo!