Načrtujte vaš oddih

Počitnice predstavljajo pomemben del našega življenja. Spočiti, umirjenih misli in polni energije se boste pod vplivom počitnic vrnili v vsakdanje življenje.


Za vas smo zbrali vse uporabne informacije in nasvete s katerimi se boste izognili marsikateri neprijetni zagati na poti. Želimo, da uživate v prav vsakem trenutku.


Naj počitnice ne ostanejo le sanje…sestavite svoj sanjski načrt!POČITNIŠKA DEŽELA

Pozanimajte se o deželi v katero potujete, o njeni kulturni in verski tradiciji, spoznajte šege in običaje, zakone in predpise dežele gostiteljice. Pomislite tudi na rastlinski in živalski svet. Vsaka dežela se ponaša z drugačnim življenjskim ritmom in mentaliteto. Tudi čistoča in točnost se lahko pojmujeta drugače, kot smo vajeni in prav je, da te posebnosti tudi upoštevate na vaši poti. Sprejmite vsako deželo z vsemi njenimi odlikami, saj jo boste le na takšen način spoznali in v njej tudi uživali.


VERSKI PRAZNIKI

Spoštovanje druge kulture in tradicije na potovanju oz. počitnicah je zelo pomembno. Še pred potovanjem se seznanite z vero in tradicijo dežele v katero potujete. Prosite za dovoljenje, v kolikor želite fotografirati tuje ljudi. Če se boste odločili preživeti počitnice v muslimanskih državah, se boste srečali z ramadanom, postnim časom. Zaključku posta sledi praznik Eid Al Fitr, praznik zabave in obdarovanja. V tem času lahko prihaja do omejene ponudbe in skrajšanih obratovalnih časov.


OBLAČILA

Oblačila in obutev naj bosta udobna, upoštevati pa je potrebno tudi kulturne in verske posebnosti dežele, kamor potujete. Pravila oblačenja veljajo predvsem v hotelih višje kategorije. V restavracijah za moške priporočamo dolge hlače in zaprte čevlje ter za dame primerno toaleto.

KATEGORIZACIJA HOTELOV IN OSTALIH OBJEKTOV

Kategorizacija hotelov in ostalih turističnih objektov je določena s strani nacionalnih turističnih uradov in združenj države v katero potujete in se ravna po njihovih kriterijih, ki niso nujno enaki z določbami in kriteriji kot v Sloveniji. Želimo vas opozoriti, da obstajajo tudi razlike med objekti enake kategorije, ki so po navadi vidne iz cene aranžmaja.


Prehrana, udobje, storitve in ostala ponudba, vključno s plažami in bazeni, so pod nadzorom lokalnih turističnih organizacij in nanje organizator potovanja nima vpliva. Standardi turističnih ponudb med izbranimi cilji oz. državami so različni in med seboj neprimerljivi.


Manjše, nebistvene poškodbe opleska sobe in stavbnega pohištva, alge na fugah keramičnih ploščic ter morebitne ostale drobne napake na opremi sobe, ki ne vplivajo bistveno na estetski izgled in njeno funkcionalnost, ne glede na kategorijo objekta ne morejo biti predmet pritožbe, saj ne zmanjšujejo kvalitete bivanja gostov.


Pojav žuželk in insektov, ki v omejenem obsegu prehajajo skozi odprtine namenjene prezračevanju, je v objektih, še posebej tistih v naravnem okolju, povsem običajen in kot tak ne more biti predmet pritožbe. V kolikor zgornje pri gostih povzroča določeno nelagodje, se lahko obrnejo na recepcijo objekta, ki bo, v okviru svojih zmožnosti, poskusila zagotoviti zmanjšanje pojava ali zamenjavo sobe.


PRIJAVA IN ODJAVA V HOTELU

Splošno pravilo je, da se na dan prihoda lahko vselite v sobo po 14.00 uri, zapustite pa jo na dan odhoda do 10.00 ure. V kolikor boste želeli obdržati sobo na dan odhoda, boste morali preveriti na recepciji za razpoložljivost in doplačati za podaljšano bivanje. V večini hotelov je na voljo soba kamor lahko shranite prtljago do odhoda na letališče.


SOBE

V kolikor v opisu sobe ni drugače navedeno, gre največkrat za standardne sobe z možnostjo dodatnega ležišča, kar pa lahko privede do prostorske stiske. Dodatna ležišča v večini primerov niso enakovredna normalnim hotelskim posteljam (pogosto zložljiva postelja ali zofa) in so lahko krajša ali ožja. Vse to smo že upoštevali pri oblikovanju cen. Če želite kakovostnejšo nastanitev, preverite hotele, kjer imate ločeno kategorijo družinskih sob, ki sicer tudi lahko nudijo dodatna in neenakovredna ležišča, so pa prostorsko ustreznejše nastanitvi več oseb. Enoposteljne sobe so v večini hotelov v omejenem številu, pri čemer velikost, opremljenost in lega niso vedno identična s standardno sobo.


KLIMATSKE NAPRAVE

V večini primerov, v kolikor ni drugače navedeno, so sobe opremljene s klimatskimi napravami, ki so centralno vodene s strani hotela in običajno obratujejo le nekaj ur dnevno v visoki sezoni. V številnih hotelih so klimatske naprave v zadnjih letih posodobili, tako da delujejo le pri zaprtih vratih in oknih oz. ob uporabi ključa. Klimatska naprava se ob odhodu iz sobe oz. odprtju oken ali vrat avtomatsko izklopi. Žal je obratovanje klimatskih naprav povezano s hrupom.


OSKRBA Z VODO IN ELEKTRIČNO ENERGIJO

Zaradi dolgotrajne suše ali vročine lahko občasno pride do pomanjkanja vode ali prekinjene oskrbe z električno energijo, na kar hotelir nima vpliva. V številnih deželah ogrevajo toplo vodo s sončno energijo. Pri slabem vremenu oz. istočasni uporabi več hotelskih prh lahko pride do kratkotrajnih omejitev.


NOČNI MIR

Večina sredozemskih dežel oživi zvečer in se umiri šele zjutraj. Upoštevajte, da je lahko v hotelih in klubih po 22.00 uri hrupno. Pogosto se v neposredni bližini hotelov nahajajo bari, diskoteke in restavracije, ki imajo uradna dovoljenja, zato na hrup ni mogoče vplivati. Običajno poteka odvoz smeti v zgodnjih jutranjih urah. Upoštevajte, da odvoz ne poteka brez hrupa, a je nujen. Večina prihodov potnikov na počitniške destinacije je povezana z letalskim prevozom kar je povezano s hrupom. Približna oddaljenost hotelskega objekta od letališča je navedena v opisu hotelov na spletni strani.


VZDRŽEVALNA DELA IN RENOVACIJE

Glede na to, da določeni hoteli obratujejo celo leto, predvsem v Egiptu, Turčiji in Tuniziji, se različna vzdrževalna dela in renovacije izvajajo ves čas. Agencija na to nima vpliva. V primeru zelo motečih del, prosimo, da se obrnete na lokalnega predstavnika ali hotelirja in skupaj najdete ustrezno rešitev.


ŠPORT, ANIMACIJA IN AKTIVNOSTI

Športne aktivnosti so odvisne od sezone letovanja, razpoložljivosti in vremenskih razmer. Določene storitve je možno koristiti po predhodni rezervaciji. Upoštevajte, da so lahko športni rekviziti glede na pogosto uporabo v slabšem stanju in ne ustrezajo vedno našim standardom. Uporaba športnih naprav in udeležba v aktivnostih je na lastno odgovornost. Za določene aktivnosti je potrebno minimalno število udeležencev, ki je odvisno od posamezne aktivnosti. Starši odgovarjajo za svoje otroke. Športne naprave in vozila pred izposojo oz. uporabo dobro preglejte. Pri poškodbah opreme se plača odškodnina v kraju samem. Otroška animacija oz. otroški klub ni otroški vrtec. V mednarodnih klubih potekata zabaviščni program in animacija v različnih jezikih.


POSEBNE ŽELJE POTNIKOV

Ob rezervaciji in v kolikor je to mogoče, sprejemamo tudi posebne želje (točno določena soba, pogled iz sobe, bližina sob dveh družin, ipd), vendar je izpolnitev le-teh odvisna od hotelske razpoložljivosti na dan prihoda in zanje ne moremo sprejeti odgovornosti.


Enoposteljne sobe so v večini hotelov v omejenem številu, pri čemer velikost, opremljenost in lega ni vedno identična s standardno sobo. Pri nastanitvi v triposteljni sobi mora potnik upoštevati, da gre večinoma za dvoposteljno sobo z dodatnim ležiščem, pri čemer nastanitev tretje osebe ne ustreza standardu nastanitve ostalih dveh oseb. Največkrat gre za zložljivo posteljo, ki po velikosti in udobju ni enaka normalni postelji in je večinoma primerna za otroke.


V skladu s hotelskimi uzancami in standardi soba z oznako »morska stran« pomeni sobo, ki se nahaja v delu hotela, obrnjenem proti morju, ne pomeni pa nujno »pogleda na morje«. V nižjih nadstropjih lahko slednjega ovirajo različne arhitekturne ali naravne ovire, kot so drevesa in podobno. Soba z oznako »park stran« pomeni sobo, ki se nahaja v delu hotela, s pogledom na park, lahko tudi parkirišče, cesto, sosednje objekte.


HRANA IN PIJAČA

Večina hotelov poleg standardne evropske hrane nudi tudi tradicionalne tipične jedi, pogosto pripravljene s posebnimi začimbami in sestavinami. V večini držav voda iz pipe ni pitna. Upoštevajte, da telo rabi nekaj dni, da se privadi na novo podnebje in drugačno prehrano. Priporočamo, da se pred odhodom posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom glede ustreznih zdravil. Hotelirji ob poznih prihodih oz. odhodih niso dolžni postreči obroka. V primeru, da se odločite za fakultativni izlet v zgodnjih jutranjih urah se na recepciji hotela pozanimajte o možnosti lunch paketa.


Kontinentalni zajtrk

Navadno je sestavljen le iz masla, marmelade, kave, čaja in kruha oziroma žemljic. Večinoma ga strežejo, lahko pa je tudi kot samopostrežni.


Obogaten kontinentalni zajtrk

Običajno je možen v dveh oblikah. Lahko je kontinentalni zajtrk, pri katerem je vsak dan na voljo še npr. ena vrsta salame ali/in sira ter morda še sadni sirup. Lahko pa je kontinentalni zajtrk tak, da mu vsak dan dodajo kaj drugega, npr. en dan trdo kuhano jajce, drugi dan nekaj rezin sira, tretji dan jogurt itd. Lahko ga strežejo, lahko pa je tudi samopostrežni.


Ameriški zajtrk

Običajno je sestavljen iz masla, marmelade, čaja, kave, mleka, kruha, žemljic, salame, sira, sadnega sirupa, jajc, jogurta, sadja ali kompota. V nekaterih objektih je bolj bogat in raznovrsten, v drugih manj. Večinoma je samopostrežni, lahko pa ga tudi strežejo.


Polpenzion

Pri polpenzionu se storitev načeloma začne vedno z večerjo in konča z zajtrkom na dan odhoda (neodvisno od urnika poleta).


All inclusive

Natančen obseg v ceno vključenih storitev je naveden v opisu hotela in je odvisen od njegove kategorije. Tudi hoteli iste kategorije imajo lahko različno ponudbo in kakovost storitev vse vključeno. Natančen program All inclusive ponudbe pridobite na recepciji hotela. Ustekleničeno vodo je potrebno plačati. All inclusive storitve je možno koristiti do odjave iz hotela.


Neizkoriščene storitve se ne izplačajo. V večini hotelov, ki imajo poleg standardnih storitev tudi All Inclusive ponudbo, boste ob prijavi prejeli plastično zapestnico, ki jo je potrebno nositi ves čas bivanja v hotelu, saj velja kot dokazilo o plačani storitvi. V določenih hotelih je mini bar napolnjen z vodo ter nekaterimi brezalkoholnimi in alkoholnimi pijačami (proti doplačilu). Nekateri hoteli nudijo pestro animacijo in nekatere športne aktivnosti brez doplačila, prav tako so senčniki in ležalniki vključeni v ceno.


INTERNET

V opisu hotela je navedeno ali je omogočen dostop do interneta. Na področju recepcije je v nekaterih hotelih na voljo brezžični internet (proti doplačilu). Opozorilo: ob več uporabnikih hkrati je hitrost upočasnjena oz. motena.


VARNOST

Hotel in BookBLU ne prevzemata odgovornosti za denar ali dragocene in vredne predmete, ki jih pustite v sobi, zato le-te shranite v sef, ki vam je na voljo v večini hotelov, brezplačno ali z ustreznim doplačilom, odvisno od kategorije objekta in dežele kamor potujete. Uporabo sefa je potrebno urediti na licu mesta. V primeru kraje je le-to potrebno prijaviti policiji. V tem primeru in v drugih nujnih primerih se obrnite na predstavnika na destinaciji. BookBLU in hotelir za ukradene predmete ne prevzemata odgovornosti.


NASTANITEV V APARTMAJIH

V kolikor ste rezervirali apartma in v dokumentih ni navedeno drugače, se v apartma, oziroma sobo lahko nastanite po 14. uri, zadnji dan pa objekt zapustite do 10. ure. Skladno z razpoložljivostjo in ob predhodnem dogovoru z lokalno agencijo lahko ure prihoda in odhoda prilagodite, pri čemer je potrebno upoštevati, da je za daljše bivanje potrebno doplačilo na kraju samem, po pogojih lokalne agencije.

PREZASEDENOST (OVERBOOKING)

V posameznih primerih lahko pride do prezasedenosti oz. overbookinga. Trudimo se, da do tovrstnih situacij ne bi prihajalo in v kolikor imamo podatek o prezasedenosti pravočasno, vas o tem obvestimo pred odhodom. Žal pa včasih prezasedenost kapacitet nastane v zadnjem trenutku. V primeru, da tudi mi nismo o tem obveščeni, se bo lokalni agent potrudil najti enakovredno ali boljšo namestitev.

POTOVALNI DOKUMENTI

Za brezskrbno potovanje brez zapletov se na pot odpravite z ustreznimi potovalnimi dokumenti. Pred potovanjem preverite veljavnost potovalnih dokumentov (osebna izkaznica ali potni list). Za večino držav velja, da mora potni list veljati še vsaj 6 mesecev po vstopu v državo.


IZGUBA DOKUMENTOV

V primeru, da potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si je potnik dolžan na lastne stroške priskrbeti nove. Pri urejanju formalnosti v zvezi s tem se potnik lahko za pomoč in nasvete obrne na predstavnika organizatorja potovanja. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti potovanje, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega potovanja ali povrnitve stroškov.

FAKULTATIVNI IZLETI

Odpravite se na izlet in doživite pravo lepoto vaše sanjske destinacije. Spomini na počitnice vas bodo spremljali še mnoga leta, če jih boste zapečatili z novimi spoznanji. Fakultativne izlete, oglede in prevoze na počitnicah organizirajo lokalne agencije. Organizator potovanja na izvedbo teh izletov nima nobenega vpliva in za pravilnost izvedbe izletov ne prevzema odgovornosti. V primeru neustrezne izvedbe izleta se potnik obrača neposredno na izvajalca storitve.

POTOVANJE Z OTROKI

V posameznih primerih, določenih s posameznim programom turističnega aranžmaja, je lahko določeno, da imajo mladoletni otroci do starosti, določene s tem istim programom, ki potujejo v spremstvu dveh odraslih oseb, popuste na posamezne storitve iz sklopa celotnega turističnega aranžmaja ali na celotni turistični aranžma. Pogoji in višina posameznega popusta so določeni v vsakem posameznem programu turističnega aranžmaja. V kolikor v posameznem programu niso predvideni posebni popusti za mladoletne osebe, ki potujejo v spremstvu odraslih oseb, pomeni, da ta turistični aranžma ne predvideva tovrstnih posebnih popustov.


Vsak otrok, ne glede na starost in višino morebitnih popustov, mora biti naveden na potovalnem dokumentu in mora imeti veljavne dokumente, potrebne za morebiten vstop v tuje države, kamor potuje. V primeru, da otrok ni naveden na potovalnem dokumentu oziroma voucherju za posamezni turistični aranžma, se šteje, da ta otrok nima pravice potovati v okviru tega turističnega aranžmaja.


Mladoletniki, ki potujejo brez spremstva staršev, za tranzit ali vstop v določene države potrebujejo dovoljenje staršev. Mladoletni potnik si je dolžan pred potovanjem pridobiti in po potrebi tudi predložiti dovoljenje staršev ali skrbnikov. Oblika dovoljenja je odvisna od posamezne države in se spreminja. Za natančnejše Informacije se obrnite na Veleposlaništvo države, ki jo bo potnik prečkal ali obiskal. V kolikor država zahteva dovoljenje staršev, mladoletni potnik pa ga nima, se šteje, da potnik za potovanje nima ustreznih dokumentov. Če potnik ne upošteva svojih obveznosti, odgovarja organizatorju za povzročeno škodo, organizator pa odklanja vsakršno odgovornost za škodo, ki bi jo potnik lahko utrpel v takem primeru.

ČARTER PREVOZI

ČASI LETOV IN S TEM POVEZANE SPREMEMBE LETOV

Vsi navedeni dnevi in časi letov so informativni in določeni najmanj 10 mesecev vnaprej. Vsi letalski prevozi so izključno v pristojnosti letalskih družb in nanje agencija nima vpliva. Zaradi tehničnih in organizacijskih razlogov lahko pride do spremembe časa leta, vrste letala, letalske družbe, letalskih linij in prog (dodatna vmesna pristajanja, menjava letališča). Letalske družbe in organizatorji potovanj si pridržujejo pravico do navedenih sprememb. Potniki prejmejo obvestilo pred potovanjem na svoj elektronski naslov pet (5) do sedem (7) dni pred začetkom potovanja.


ZAMUDE LETOV

Organizator nima vpliva na zamude, ki lahko nastanejo iz razlogov višje sile, kot so npr. stavke, slabe vremenske razmere, nujna vzdrževalna dela, obremenitve zračnega prometa ipd. Za dodatne stroške ali neizkoriščeno storitev ter drugo škodo, ki nastane zaradi zamude, organizator ne sprejema odgovornosti.


PRIHOD NA LETALIŠČE

Prosimo vas, da upoštevate uro zbirališča na letališču, ki je navedena v obvestilu o potovanju. Zglasite se v poslovalnici na letališču, kjer vas bo pričakal predstavnik agencije, ki je organizator vaših počitnic in vam bo pomagal pri prijavi na let. Obveščamo vas, da zaradi zakonskih določil prisotnost in asistenca predstavnika na letališčih ni možna v območju, kamor vstopite po opravljenih mejnih formalnostih ob odhodu, oz. pred prestopom meje ob prihodu na letališče.


SAMO LET (FLIGHT ONLY)

Dan pred predvidenim povratkom obvezno preverite pri predstavniku na destinaciji točno uro povratka leta. Ime in telefonska številka predstavnika sta navedena v obvestilu o potovanju. Pri nakupu letalskih vozovnic transferji niso vključeni v ceno.


PRTLJAGA

Potnik ima na letalskih prevozih pravico do prevoza prtljage pod pogoji, ki jih določa letalski prevoznik in so razvidni iz letalske vozovnice. Prtljaga mora biti primerna za prevoz z letalom in ustrezno zaprta. Upoštevajte dovoljeno težo prtljage. Na charterskih letih je običajno dovoljen 1 kos ročne prtljage in 1 kos oddane prtljage do 20 kg. Vsak preseženi kilogram dovoljene teže oz. dodatni kos prtljage mora potnik doplačati po ceniku prevoznika. Otroku do 2. leta starosti prevoz prtljage ne pripada.


Organizator ne odgovarja za poškodovano ali izgubljeno prtljago, ampak izključno letalska družba, na podlagi predpisov, ki veljajo v mednarodnem letalskem potniškem prometu. V primeru izgubljene prtljage se obrnite na predstavnika letalske družbe (oddelek Lost & Found), ker boste prejeli ustrezno potrdilo. Kasnejših reklamacij letalski prevoznik ne bo upošteval.


SEDEŽI IN ŠPORTNA OPREMA

Rezervacijo sedežev večina letalskih družb dodatno zaračuna, ali pa le-ta sploh ni mogoča. Prevoz športne prtljage (golf torba, kolo, surf, kite, ipd.) je potrebno najaviti ob rezervaciji in tudi doplačati. Prav tako je potrebno pridobiti ustrezno dovoljenje za prevoz živali. Letalski prevoznik si zaradi tehnično-organizacijskih razlogov pridržuje pravico do zavrnitve prevoza tovrstne prtljage, hišnih ljubljenčkov, četudi je bil prevoz potrjen. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.