Kos

Pogled na Kos ob sončnem zahodu iz gorske vasice Zia ponuja prizore idilične pokrajine in prežene dvome, češ, sem sploh na pravem mestu? Si.

Kozje poti in koze na njih pripeljejo do najvišje točke otoka Diavatisa, ki se ponosno dviga 698 metrov nad morjem, le nekaj kilometrov navkreber od glavnega mesta.

Istoimensko mesto Kos navduši s popolno usklajenostjo urejenih kolesarskih in pešpoti, širokih ulic in javnih vrtov z arheološkimi najdišči, ki se odkrivajo na vsakem koraku, in osrednjega trga Mandrakija, ki zares zaživi šele ob sončnem zahodu.

Otoško življenje pa se spet prebudi ob sončnem vzhodu, ko se je na prelepi plaži dobro in pametno potopiti v zdravilno termalno vodo, zadihati, odplavati, kot je to že v davnih časih priporočal njegov slavni prebivalec in oče medicine – Hipokrat. 

Izlet na bližnje otoke, celo v Turčijo? Zakaj pa ne. Redki so grški otoki, ki se lahko primerjajo z domnevno najlepšimi kikladskimi, Nisyros to lahko stori brez slabe vesti. In turški Bodrum? Raj za brbončice, nakupe, barantanje, ležerno posedanje ob vodni pipi, potapljanje.