Sicilija

Bogata arhitektura, miti in bajke, vihrava zgodovina, živahna Etna in osupljiva narava Sicilije so navdihovale številne poete, pisatelje, o njej sta denimo nemalokrat razmišljala pesnika Dante Alighieri in Francesco Petrarca, pa nemški pisatelj, pesnik in dramatik Johann Wolfgang von Goethe.

Trg Pretoria v Palermu, z velikim in hkrati najlepšim vodnjakom, delom florentinskih manierističnih kiparjev, se ponoči prelevi v glasbeno fontano odeto v vse barvne odtenke. Leži v bližini z mozaiki oplemenitene najveličastnejše cerkve na Siciliji »La Martorana« in cerkve San Cataldo s tremi značilnimi arabskimi kupolami. In to je le glavno mesto, prepredeno s številnimi tržnicami, kulisa številnim prizorom iz kultnega Botra.

Na vsakem koraku, ko se boste odpravili na odkrivanje otoka vas pozdravlja Trinacria; s cvetjem, žitom in sadjem okrašen obraz Meduze, ki simbolizira rodovitnost sicilijanske prsti, njene tri pokrčene noge pa tri pomembna sicilijanska mesta ob treh različnih morjih, ki tvorijo trikotnik.

In tu so še omamne dišave svetovno znane sicilijanske kuhinje. Hrustljav ovoj sicilijanskih kanolov in mehka sladka sredica iz skute, in številnih drugih nadevov, ki že ob prvem ugrizu navduši vsakogar. Buon appetito! In dobrodošli na Siciliji!