Menorca

Del Balearskih otokov, a vseeno tako drugačna saj je še vedno prvobitna v svoji lepoti, manj obljudena in prav zaradi tega, tako zelo privlačna.

Menorca ima bogato zgodovino, vse od grških, rimskih in bizantinskih ostankov, na kateri se nahaja Es Tudons, najstarejša in najbolj izjemna megalitska grobnica v Evropi.

En otok, ki se ponaša kar z dvema veličastnima mestoma Mahon sedanji sedež upravljanja na vzhodu in Ciutadella stara prestolnica na zahodu otoka. Obe sta živahni, polni arhitekturnih in kulturnih podob kolonialne preteklosti in vredni ogleda.

Mahon je magnet za sredozemske iskalce užitkov in njihove super jahte ter odličen kraj za nakupovanje, večerjo v eni od številnih obmorskih restavracijah, ko bo kozarčku vina opazujete svet, ki daje vtis, da se vrti malce počasneje.

Ciutadella ima še daljšo in bolj znano zgodovino od svojega vzhodnega tekmeca in še vedno verska prestolnica in nič manj priljubljena za obiskovalce s svojimi ozkimi ulicami in veličastnimi plažami. Prav posebej veselo je v mesecu juniju, ko s festivalom praznujejo praznik sv. Janeza, kjer lahko okusite tradicionalno hrano in pijačo, ter spoznate lokalne navade.

Najlepši del otoka so zagotovo čudovita narava in peščene plaže, saj jih ima več kot ostali balearski otoki skupaj. Najbolj poznani sta Cala Macarella in Macarelleta do katerih se lahko odpravite tudi z ladjo, nikakor pa ne moremo spregledati kilometre in kilometre zlatega peska plaže Son Bou, malokatera ji je kos.

Zakaj na Menorco ravno zdaj? Ker je še vedno s svojimi rajskimi plažami in osupljive lepote skrbno varovana skrivnost Balearov.