Valencija

Tretje največje mesto v Španiji se ponaša z edinstvenimi kulturnimi, arhitekturnimi in gastronomskimi presežki, kar navdušuje tako domačine kot obiskovalce.

Pri urbanističnem planu mesta so zelo inovativni in vedno znova iščejo kreativne rešitve, tako so nekdanjo rečno strugo, ki se vije skozi mesto spremenili v zeleno oazo s parkom Turie in dodali futuristične stavbe lokalnega arhitekta Santiaga Calatrava. Mesto umetnosti in znanosti (Ciudad de las artes y las ciencias) je postalo današnji simbol mesta. Navdušuje muzej znanosti, palača umetnosti, oceanografski muzej, operna hiša in agora – prostor za koncerte in športne prireditve.

Njen prvotni šarm vas bo prevzel ob sprehodu po starem mestnem jedru z gotsko katedrala z osmero kotnim zvonikom, a se res prav tam nahaja sveti gral? Zraven se nahaja znamenita borza La Lonja že v 15.stoletju pomembno središče trgovcev, le da so takrat trgovali s svilo. Živahen utrip in pestro ponudbo lokalnih dobrot lahko poizkusite na eni najlepših in največjih evropskih tržnic Mercado Central. Mondeno trgovsko središče s številnimi butiki in kavarnami vas pričakuje v Mercado Colon. Peš ali s kolesom, lepo urejena promenada iz mestnega središča ali parka Turie vodi do plaže.

Ali ste vedeli, da tradicionalna španska paella izvira iz bližnje Lagune La Albufera, obisk obvezen.